Zdroje miejskie to ogólnodostępne źródła wody do picia. Popularnie zwane są poidełkami, a ich funkcja polega na możliwości zaczerpnięcia wody i orzeźwienia się podczas ciepłych dni. Ze zdrojów korzystać możemy zarówno na deptaku nadmorskim, w miejskich parkach oraz w historycznym Śródmieściu.
Obiekty różnią się architektonicznie ze względu na lokalizację.
Poza Śródmieściem obowiązuje wzór zaprojektowany w 2012 r. przez Kaję Pobereżny i Michała Podgórczyka - laureatów specjalnie przygotowanego konkursu. Urządzenia mają formę beczułki w kolorze nawiązującym do piasku i wytrawionego morską wodą drewna. Na terenie Śródmieścia instalowane są urządzenia dostosowane do zabytkowego charakteru otoczenia.
Dlaczego warto napić się wody ze zdroju?
*Wybierając kranówkę rezygnujemy z butelek PET, które rozkładają się setki lat oraz przyczyniamy się do redukcji emisji dwutlenku węgla do atmosfery, który powstaje podczas produkcji i dystrybucji wody butelkowanej. Dodatkowo, oszczędzamy, ponieważ woda kranowa jest dużo tańsza od butelkowanej
Czy świeża woda prosto z wodociągu to lepszy wybór niż odstana, nagrzana woda z plastikowej butelki?
Tak! Plastikowe butelki PET mogą uwalniać do napojów endokrynnie czynne (zaburzające pracę układu hormonalnego) ftalany. Podczas długotrwałego przechowywania, wielokrotnego napełniania lub wystawiania na działanie wysokiej temperatury (jak światło słoneczne), z butelek może również uwalniać się podejrzewany o działanie rakotwórcze antymon, rakotwórczy aldehyd octowy oraz mikroplastik.
Czy woda prosto z wodociągu jest bezpieczna do picia?
Zaopatrzenie Gdańska w wodę opiera się w 83% na wodach podziemnych (głównie z ujęć głębinowych i jednego drenażowego w Pręgowie), a pozostałą część zapotrzebowania pokrywa ujęcie wód powierzchniowych w Straszynie.
100% gdańskiej kranówki spełnia ścisłe normy polskie i unijne.
Gdańska woda jest zasadniczo średnio zmineralizowana (średnio twarda). Rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczące jakości wody do spożycia przez ludzi określa dopuszczalne stężenia różnych parametrów, w tym tych odpowiadających za twardość wody.
TWARDA WODA JEST ZDROWA DLA CZŁOWIEKA! Gdyby woda w kranie nie była twarda znaczyłoby to, że jest uboga w minerały, a wtedy stałaby się bezwartościowa dla naszego organizmu.
Woda miękka (o niskiej mineralizacji) niekorzystnie wpływa na gospodarkę cholesterolową czy równowagę elektrolityczną, szczególnie w połączeniu z dietą ubogą w składniki odżywcze.
Picie wody o niskiej zawartości soli mineralnych może doprowadzić nie tylko do braku odpowiedniej ilości składników odżywczych, ale dodatkowo do obniżania się ich poziomu w organizmie. Składniki te rozpuszczają się w wodzie, przez co następuje ich zwiększone wydalanie wraz z moczem (prowadzi to do tzw. wyjaławiania organizmu). Co więcej, najpowszechniejsze metody zmiękczania wody wymagają zastosowania procesów chemicznych bądź fizyczno-chemicznych.
Osad – „kamień” (węglany wapnia i magnezu, czyli sole kwasu węglowego) wytrącający się po zagotowaniu wody nie jest przyjazny dla urządzeń gospodarstwa domowego, jednak świadczy o dużej zawartości minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu i łatwiej przyswajalne z wody niż z pożywienia. Woda średnio zmineralizowana czyli „średnio twarda” jest wodą bogatą w minerały!
Przyjrzyj się analizie porównawczej jakości wody z gdańskich ujęć podziemnych i wody butelkowanej*
*Analiza przeprowadzona w 2014-2015 r. w ramach pracy magisterskiej studentki Politechniki Gdańskiej - Katarzyny Pawlak.
Mineralizacja ogólna wody z podziałem na poszczególne ujęcia*
*Kontrola jakości 2023 r., źródło: Gdańskie Wodociągi
Pamiętaj, że obowiązuje kilka zasad korzystania z poidełek. Ważne jest, aby:
Mapa zdrojów